AYANİS KALESİ

Kayalık bir tepe üzerine inşa edilen ve etrafı sur duvarlarıyla çevrili olan kale, yaklaşık 150x400 metre ölçülerinde bir alanı kaplar.

 

AYANİS KALESİ

Van Gölü’nün doÄŸu kıyısında, Van ilinin 38 kilometre kuzeyinde yer alan Ayanis Kalesi, 1989 yılından itibaren baÅŸkanlığım altında bir ekip tarafından kazılmaktadır. Kayalık bir tepe üzerine inÅŸa edilen ve etrafı sur duvarlarıyla çevrili olan kale, yaklaşık 150x400 metre ölçülerinde bir alanı kaplar. Kalenin doÄŸu kulesinin önünde yere düÅŸmüÅŸ durumda bulanan inÅŸa yazıtı, kalenin ArgiÅŸti oÄŸlu Rusa (II. Rusa) tarafından yapıldığını ve adının da “Süphan Dağı önündeki Rusa Kenti” (Rusahinili Eiduru-kai) olduÄŸunu belirtir. Arkeolojik deÄŸerlendirmelere, anıtsal kapı ve tapınak cephesinde ele geçen yazıtlara ve dendrokronolojik çalışmalara göre, Ayanis Kalesi’nin MÖ 673/672 tarihlerinden hemen sonra yapıldığı düÅŸünülür.

Ayanis’teki arkeolojik çalışmalar, kalenin bulunduÄŸu sitadel ile kaleyi çevreleyen dış kent olmak üzere iki ayrı alanda yürütülür. Kaleden elde edilen veriler, kalenin Urartu ve Orta ÇaÄŸ olmak üzere iki ayrı dönemde iskân gördüÄŸünü ortaya koyar. Ancak Orta ÇaÄŸa ait mimari kalıntılar büyük oranda tahrip olduÄŸundan, bugün kalenin ayakta duran kısmı çoÄŸunlukla Urartu dönemi yapılarıyla temsil edilir. Dış kent ise sadece Urartu döneminde iskân görmüÅŸtür.

Yazı - FotoÄŸraflar : Altan ÇilingiroÄŸlu